Arealplan for Sogndal kommune 2023-2033
#arealplan Planen som bestemmer kva som kan byggjast kvar
Bærekraftig utvikling av moderne friluftsliv
Planlagt og koordinert utvikling av tilbud for moderne friluftsaktiviteter i Sogndal kommune.
List of Endorsements
and 4 more people
(see more)
(see less)
Report inappropriate content
Is this content inappropriate?
4 comments
Conversation with Tove Taranger Knutsen
Godt innspel!
Vil også spille inn en kommentar til lokalt næringsliv/aktører og syklister: hvordan kan syklister/brukere innenfor det moderne friluftsliv gi noe tilbake til bygdene? Her er stort potensiale, både i tilbud og etterspørsel. Tilreisende søker ofte "frie" tjenester, feks ved å campe ved idrettsanlegg, og lokale syklister har med seg hjemmelaget nistepakke på tur. Kan man klare å snu denne trenden ved å få tilreisende og lokale syklister til å ville bruke og støtte lokale tjenester? Kan f eks flere sittegrupper ved matbutikkene føre til at flere syklister tar lunsjen der? Kan campingplassene appelere til denne brukergruppa, feks ved å tilby sykkelvask? Og hvordan kan man som enkeltsyklist gi noe tilbake til grunneiere?
Takk for det, vi tror dette kan være med på å gjøre Sogn enda mer attraktivt både som en plass å bo og besøke.
Vi tror det finnes mange løsninger og modeller for hvordan lokalt næringsliv kan appellere til syklister og hvordan syklister kan bidra til å støtte opp om tilbudet. Svaret på hvordan syklister kan bidra til lokalt næringsliv er nok som for alle andre utøvere av friluftsliv, hvis det er mange nok og tilbudet er godt fører det gjerne til at spisesteder, butikker og overnattingssteder blir brukt i større grad. Det vil alltid være noen som velger å campe hos venner, med telt, bobil eller tilsvarende, men det er også en god del som gjerne leier en plass å bo. Men selv de som velger den enkleste og rimeligste formen for overnatting trenger mat og drikke, det er sannsynlig at innkjøp til det i stor grad skjer lokalt. Hvis det er sykkelvask tilgjengelig er det et klart pluss som kan markedsføres for å lokke syklister. Lunsj for syklister er også absolutt attraktivt og vil sikkert benyttes, men naturlig nok fremst på helger og i ferien. Markedsført og synliggjort riktig så er det stor sannsynlighet for at det er flere syklister som kan lokkes til forskjellige lunsjtilbud (og tilbud for andre deler av dagen). Nistepakke for lokale syklister er vel egentlig ikke et direkte tap heller? Det som finnes i nistepakka er sannsynligvis kjøpt inn i den lokale butikken. Det er heller ikke uvanlig, fra egen erfaring, at en sykkeltur ofte inneholder et stopp i en butikk eller et spisested for å få i seg energi enten underveis eller etter sykkelturen.
Når det gjelder spesiell tilrettelegging av stier som vi fremmer i denne saken er det naturlig at alle involverte bidrar og får noe godt ut av det, vi tror at det er flere modeller for godtgjørelse til grunneiere i dette og det vil vi selvfølgelig gjerne være med på å diskutere konkret når vi er kommet så langt. Vi ønsker godt samarbeid med grunneiere og det er en selvfølge at vi da ønsker at grunneiere som vil være med på tilrettelegging kommer så godt ut av det som mulig, praktisk løsning og hvordan godtgjørelsen kan utformes må nok diskuteres for det enkelte prosjekt.
Kommentaren min var bare ment som et supplement til innspelet, rettet mot lokalt næringsliv og syklister. Ikke ment som spørsmål som må/kan svares ut her, men som en oppfordring til lokalt næringsliv og syklister.
Thanks for Nice Information post Sustainable development always encourages us to conserve and enhance our resources,
I love to see more about FMWhatsApp. Keep sharing with us. It will be very useful for us.
Add your comment
Sign in with your account or sign up to add your comment.
Loading comments ...